Woerden zakt door!
Bodemdaling begrijpelijk en beleefbaar maken met 3D-art
Het woord ‘bodemdaling’ laat misschien niet gelijk een belletje bij je rinkelen. Toch wordt het fenomeen een steeds urgenter probleem in ons land. Gemeente Woerden besloot om haar inwoners bewust te maken van het feit dat de grond waarop ze leven steeds verder naar beneden zakt met de bijbehorende uitdagingen. En wat kunnen Woerdenaren zelf doen om bodemdaling tegen te gaan? Het liefst doe je dat op zo’n manier dat mensen de boodschap oppikken, iets leren én hun gedrag veranderen. Om bewustzijn te creëren over bodemdaling in Woerden sloegen de gemeente en Podium de handen ineen!
Slappe bodem
Net als veel andere delen van Nederland staat Woerden voor een uitdaging: bodemdaling. De eerste oorzaak hiervoor gaat eeuwen terug, namelijk veenontginning dat leidde tot inklinking van de bodem (verslapte bodem). Later kwam daar het pompen van grondwater bij, dat dit proces versterkte. Het huidige Woerden kampt hierdoor met zaken als scheuren in gebouwen, verzakking van wegen en bruggen en verstoring van de waterhuishouding. De gevolgen? Veel onderhoud, dure reparaties en het verlies van de natuurlijke leefomgeving van veel planten en dieren.
Pop-up expositie
Het is niet ongebruikelijk dat in een paar decennia tijd de bodem 30 centimeter daalt in een wijk. Dat lijkt niet veel, maar in de praktijk is dit aardig wat! Als een wijk dit aantal centimeters zakt heeft het namelijk gevolgen voor van alles dat onder de grond ligt, zoals de riolering. Om inwoners van gemeente Woerden hierover te informeren ontwierpen we iets dat tot de verbeelding spreekt en bodemdaling dichtbij laat komen: een pop-up expositie, compleet met 3D-art!
Woerden zakt door
De kubus kreeg de toepasselijke naam ‘Woerden zakt door’ en was een groot succes in de gemeente! Door gebruik te maken van de volgende uitgangspunten deed de mobiele expo zijn werk: Laagdrempelige benadering We communiceren de informatie over bodemdaling laagdrempelig: een mix van beeld en tekst in gemakkelijke taal, zodat het voor iedereen begrijpelijk is. Daarnaast is de kubus mobiel waardoor de locatie steeds kan wisselen en meer bezoekers trekt. Je brengt de informatie naar je doelgroep. Gevolgen letterlijk in beeld brengen Met 3D-art konden bezoekers zich in een doorzakkend gebied wanen. Dit is niet alleen mooi, maar laat ook de urgentie van bodemdaling zien. Met het plaatje maakten we de gevolgen van bodemdaling gelijk zichtbaar én het trok veel aandacht, ook op social media. Zo verspreidde de informatie zich als vanzelf! Concreet handelingsperspectief bieden We communiceren wat inwoners zelf kunnen doen om bodemdaling tegen te gaan. Dit doen we in kleine stapjes en zo concreet mogelijk, zodat inwoners het gevoel hebben dat het daadwerkelijk zin heeft om actie te ondernemen.
Komt dat zien!
Meer weten over onze pop-up expo over bodemdaling? Op de Nationale Klimaatexpo 2024 in Expo Houten kun je het bezoeken! We staan op 17 en 18 april in Expo Houten met deze mobiele expo, waar we je er graag alles over vertellen. Je vindt onze stand op nummer 3.061 en de kubus over bodemdaling in Woerden in de hal van Expo Houten. Tip! Op donderdag 18 april geven collega’s Noeske en Pinar de kennissessie ‘Van empathie tot impact’ op de Nationale Klimaatexpo. Om 13.00 uur nemen ze je mee in hun verhaal over hoe je je aanpak op het gebied van klimaatcommunicatie nóg gerichter kunt maken.